02 jul

This person does not exist / ICTLesidee

Soms roept een foto allerlei vragen bij je op. Zo ben ik erg benieuwd waar deze man naar kijkt. Hij lijkt niet tevreden met wat hij ziet, zelfs wat geïrriteerd. Wat zou hij zien? Gaan doen? Wie is hij?

Het antwoord op bovenstaande vragen moet ik jullie schuldig blijven. Ik ken hem niet en sterker nog: hij bestaat niet eens. Deze man is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie op de website met de naam This Person Does Not Exist.

Wacht even, deze persoon is bedacht door een computer? Dat klopt! Sinds 2014 worden Generative Adversarial Networks (GANs) ingezet om computers afbeeldingen te laten maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Eerst wordt de computer gevoed met een groot aantal afbeeldingen van echte mensen. De AI creëert vervolgens op basis daarvan nieuwe gezichten.

ICT-Lesidee

Maak groepjes van twee of drie leerlingen. Laat hen naar de website This Person Does Not Exist gaan en net zo lang bladeren tot ze een persoon hebben gevonden die hen aanspreekt. Geef hen vervolgens onderstaande opdrachten:

 • Beschrijf jullie persoon: wie is dit? Waar komt deze persoon vandaan? Hoe oud is hij? Uit welk land komt jullie persoon? Wat is een goede naam voor jullie persoon? Wat voor werk zou hij doen…
 • Wat kun je nog meer over deze foto vertellen? Wat is de gezichtsuitdrukkingen? Waarom zou jullie persoon zo kijken? Is er iets speciaals te zien op de foto: een kledingstuk, sieraad, iets anders? Wat zie je op de achtergrond?
 • Heb je al deze vragen beantwoord met je groepje? Maak er dan een verhaal van en presenteer je persoon aan de klas. Misschien kun je erbij vertellen waarom de foto is gemaakt? Door wie? Voor wie?
 • Wil je verder? Fantaseer dan door: wat zou er gebeuren als enkele van deze personen elkaar ontmoeten? Waar zou dat zijn? In welk land, welke plek, hoe laat… Wat zouden ze gaan doen, wat zou er gebeuren?
12 jun

Cargo-bot

Houd je van puzzelen en wil je je vaardiger worden in programmeren? Dan is Cargo-bot misschien wel de app voor jou.

CARGO-BOT is een spel dat je op je iPad speelt. De opdracht is vrij simpel: zorg dat de kratten in de juiste volgorde gestapeld worden. Hiervoor heb je de beschikking over een grijper, die jij mag bedienen.

In het begin lijkt dat allemaal nog vrij eenvoudig, maar al spelende krijg je steeds meer mogelijkheden om je grijper te programmeren en wordt er steeds meer een beroep gedaan op je programmeervaardigheden. 

Zo’n 36 levels dagen je uit om samen met anderen na overleg je oplossing uit te proberen. Om in stappen naar de oplossing te werken en te leren dat het niet erg is om fouten te maken.

Oplossing gevonden voor een level? Vergelijk eens met anderen. Waarom kozen zij voor hun oplossing? Hoeveel stappen hadden zij nodig?

11 jun

Beatboxen met Incredibox

Kun je je ook af en toe zo heerlijk verliezen in een lekkere beat? Met Incredibox is het kinderlijk eenvoudig om deze zelf te maken. Wedden dat je leerlingen met deze tool in no time aan de slag zijn?!

Wat is Incredibox?

Met Incredibox maak je beats in verschillende stijlen met heerlijk relaxte namen als Sunrise, The Love of Brazil. Elke stijl klinkt net even anders en heeft zijn eigen sound. En het mooie is: jij stelt je eigen sound samen. Kijk maar eens wat er inmiddels allemaal is gemaakt!

Nadat je je sound gekozen hebt, maak je je eigen beat door je zangers aan te kleden.  De kledingstukken zijn verdeeld in 4 categorieën, ieder met zijn eigen kleur en functie. Er zijn hoeden, brillen, snorkels en nog veel meer. Sleep een kledingstuk op een poppetje en je bent aan het componeren!

Benieuwd hoe een beat kan klinken met alle kledingstukken? Kies dan voor ‘AUTO’. Je eigen beat opnemen doe je met ‘REC’. Klaar? Stuur hem naar jezelf of deel de link met elkaar.

27 mrt

Lancering digitaliseringsagenda

Bron: brochure Digitaliseringsagenda Primair en voortgezet onderwijs

Recent is door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK), de PO-Raad, VO-Raad en Kennisnet de digitaliseringsagenda voor het funderend onderwijs gelanceerd.

De agenda voor de komende jaren bevat een vijftal speerpunten

 • leraren, schoolleiders en bestuurders innoveren door samen en met anderen te leren
 • leerlingen en leraren zijn digitaal geletterd
 • digitale leermiddelen werken voor de gebruiker
 • infrastructuur is veilig, betrouwbaar en toekomstvast
 • ethiek van digitalisering in het onderwijs heeft structurele aandacht

De activiteiten worden voor een deel vormgegeven in het programma ‘Samen Slimmer Leren’ van de PO-Raad dat een vervolg is op ‘Slimmer leren met ICT‘.

Nieuwsgierig? Download hier de digitaliseringsagenda voor het primair en voortgezet onderwijs

12 jun

Gevolgen van gamen voor iedereen anders

Onderzoek naar gamen is al langere tijd gaande en leidt in onze opleiding en in het iXperium tijdens gesprekken regelmatig tot discussie: is gamen nou goed of slecht? Wanneer is een game of app educatief? Is gamen met mate (ook) schadelijk? Wat zijn de positieve effecten van gamen? Voorstanders en tegenstanders proberen elkaar te overtuigen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk en soms ook uit de (recente) literatuur.

Onderzoek
Als we kijken naar de verschillende onderzoeken die in het verleden zijn uitgevoerd dan zijn er al een hoop gevolgen benoemd. Het ene onderzoek legt de nadruk op de negatieve gevolgen van gamen: invloed op agressie, schoolprestaties en meer eenzaamheid, terwijl het andere onderzoek juist de positieve invloeden benadrukken: de ontwikkeling van de fijne motoriek, sterker gevoel van competentie en prestatie, gevoelens van vriendschap en verbondenheid.

In het artikel ‘Gamen is goed en slecht, maar niet voor iedereen‘ op mediawijzer.net wordt de laatste stand van zaken uit de doeken gedaan. En wat blijkt?

Gamen is niet goed of slecht, maar de gevolgen zijn voor iedereen anders

De effecten van gamen op jongeren zijn afhankelijk van de een combinatie van onderstaande factoren:

 • Kenmerken van het kind
 • De functie die gamen heeft
 • Het aantal uren dat eraan besteed wordt

Gevolgen van licht, matig en zwaar gamen
Als je rekening houdt met bovenstaande factoren dan blijkt dat licht gamen (tot 1 uur per dag) gewoonweg goed is voor kinderen: zet zitten lekkerder in hun vel, gedragen zich aangenamer tegenover anderen en kunnen beter omgaan met problemen dan kinderen die niet gamen. Loopt de gametijd op tot 3 uur per dag dan kunnen de gevolgen negatief zijn, maar ook dan moeten de omstandigheden meegenomen worden. Er is dan wel een verhoogd risico op de negatieve gevolgen: sociaal isolement, toename van agressie en negatieve gevolgen op school- en werkprestaties.  Wordt er meer dan een uur, maar minder dan 3 uur per dag gegamet dan zijn de gevolgen niet positief, maar ook niet negatief.