23 sep

Lesmateriaal digitale vaardigheden voor laaggeletterden

In Nederland zijn er 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Voor laaggeletterden is de kans op onvoldoende digitale vaardigheden ongeveer driemaal zo groot als bij mensen die de taal wel goed beheersen.

Stichting Lezen & Schrijven heeft lesmateriaal ontwikkeld voor het meest eenvoudige taalniveau. In ‘Succes! Digitale vaardigheden‘ worden dagelijkse situaties behandeld, zoals appen of het versturen van een e-mail. Het papieren lesboek maakt de informatie laagdrempelig voor mensen die moeite hebben met taal, zo stellen zij. Met de e-learning module kan wat er geleerd is, geoefend worden op de een computer of smartphone.

Bron: Vives.nl (oktober, 2019)
Naar ‘Succes! Digitale vaardigheden’

27 mrt

Lancering digitaliseringsagenda

Bron: brochure Digitaliseringsagenda Primair en voortgezet onderwijs

Recent is door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK), de PO-Raad, VO-Raad en Kennisnet de digitaliseringsagenda voor het funderend onderwijs gelanceerd.

De agenda voor de komende jaren bevat een vijftal speerpunten

  • leraren, schoolleiders en bestuurders innoveren door samen en met anderen te leren
  • leerlingen en leraren zijn digitaal geletterd
  • digitale leermiddelen werken voor de gebruiker
  • infrastructuur is veilig, betrouwbaar en toekomstvast
  • ethiek van digitalisering in het onderwijs heeft structurele aandacht

De activiteiten worden voor een deel vormgegeven in het programma ‘Samen Slimmer Leren’ van de PO-Raad dat een vervolg is op ‘Slimmer leren met ICT‘.

Nieuwsgierig? Download hier de digitaliseringsagenda voor het primair en voortgezet onderwijs

23 nov

Mediawijs, moi (spreek uit, mwa)?

winlegoNatuurlijk weet ik hoe een hoop mensen aan je gegevens proberen te komen en lees ik een hoop literatuur en verhalen over mediawijsheid, phising, internetoplichting etc. Sterker nog: gisteren postte ik nog een bericht over hoe je via Whatsapp opgelicht kan worden doordat je de mogelijkheid wordt gegeven om je aan te melden voor groepsgeprekken (niet doen!). Ik mag dus zeggen dat ik redelijk alert hier op ben: ik geeft nooit mijn wachtwoord online, check de afzender van e-mails en urls van banken, verzekeringen etc.

En toch hebben ze me vandaag te pakken.

Ik zit dus met zweet in mijn handen dit bericht te typen, heb met schaamrood op mijn kaken mijn collega’s van de servicedesk op de hoogte gesteld, want ik wilde o zo graag twee setjes Lego en had ze in gedachte al ingezet in allerlei programma’s van het iXperium. Ik zag de leerlingen al prachtige stop motions maken, allerlei combinaties met de Hour of Code waarin je sinds kort zelf kunt programmeren hoe de monsters in Minecraft reageren (kijk maar eens naar dit voorbeeld).

Ja, ik wilde de Minecraftlego en de Elvenset.

Juist de eenvoud van de ‘actie’ en het tijdstip deden mij de das om (en mijn eigen hebberigheid). Het was eigenlijk al tijd om naar huis te gaan. En toen dat mailtje: “Hé, dat is leuk! Nou, snel deze actie dan nog.” Dat ze vroegen om mijn adres en telefoonnummer vond ik een beetje vreemd, maar ja, het is laat op de dag (…) en ze moeten toch ergens die pakketjes naar toe sturen. Pas na de opdringerige reclame om me aan te melden voor een of andere dubieuze actie die ik niet meer uit beeld kon klikken, viel het kwartje:

E R I N   G E T R A P T

Dus wat nu? Even zoeken op internet geeft een scala aan do’s en don’ts. Eerst intern de servicedesk op de hoogte gebracht: zij kunnen checken op abonnementen die op mijn nummer worden afgesloten (is dat een reëele mogelijkheid?) Zoeken op internet gaf een aantal antwoorden: wat moet ik vooral niet gaan doen?

  • imageNiet terugbellen naar nummers die ik niet ken. Vanuit dure nummers kan men de telefoon 1 keer over laten gaan. Terugbellen kost veel geld!
  • Niet reageren op sms-jes: de eerste kwam al binnen.
  • Niet klikken op allerlei ‘aanbiedingen’ via de mail.

Thuis lag mijn dochter (12 en sinds kort haar eigen mobiel) dubbel om haar domme vader, want ja, natuurlijk heb ik dit verteld. Ook dat is mediawijs opvoeden. Gelukkig kreeg ik ook een knuffel als troost.

Meer lezen? Dat deed ik onder ander bij de Fraudehelpdeks.
Meer informatie over phising vind je onder andere op mediawijsheid.nl

12 jun

Eddy de onderwijsrobot

eddy

Vandaag hebben wij onze collega’s van Pabo De Kempel ontmoet, initiatiefnemers achter Eddy de onderwijsrobot. Eddy is een humanoide robot, een zogenaamde Nao. De meesten kennen hem onder andere van de prachtige dansjes, zoals de Gangnamstyle.

Mijn collega’s uit Helmond zagen echter de potentie voor het onderwijs en het leren voor de kinderen in het basis- en voortgezetonderwijs. Maar zij zagen ook de beperkingen: wat als de standaardfunctie gaan vervelen? Want het is moeilijk om iets nieuws te programmeren.

Daarom is er samen met een aantal early-adapters werk gemaakt van een ontwikkelplatform waarmee onderwijsactiviteiten ontwikkeld kunnen worden.

Inmiddels ontwikkelen studenten leeractiviteiten en experimenteren in de stage er mee. Er wordt echter nog geen onderzoek naar gedaan.

Onderzoek
In ons gesprek waren wij vooral op zoek naar ‘het leren’ achter de robot, kansen voor onderzoek.

Welke kinderen spreekt dit aan?
Welk leereffect het op welke kinderen?
Voor welke leeractiviteiten heeft het rendement?
Welke leeractiviteiten zijn geschikt/welke minder?

Meer lezen
http://www.eddydeonderwijsrobot.nl/
https://www.facebook.com/NAOKempel/
https://www.facebook.com/HogeschooldeKempel/