27 mrt

Lancering digitaliseringsagenda

Bron: brochure Digitaliseringsagenda Primair en voortgezet onderwijs

Recent is door de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken en Klimaat (EZK), de PO-Raad, VO-Raad en Kennisnet de digitaliseringsagenda voor het funderend onderwijs gelanceerd.

De agenda voor de komende jaren bevat een vijftal speerpunten

  • leraren, schoolleiders en bestuurders innoveren door samen en met anderen te leren
  • leerlingen en leraren zijn digitaal geletterd
  • digitale leermiddelen werken voor de gebruiker
  • infrastructuur is veilig, betrouwbaar en toekomstvast
  • ethiek van digitalisering in het onderwijs heeft structurele aandacht

De activiteiten worden voor een deel vormgegeven in het programma ‘Samen Slimmer Leren’ van de PO-Raad dat een vervolg is op ‘Slimmer leren met ICT‘.

Nieuwsgierig? Download hier de digitaliseringsagenda voor het primair en voortgezet onderwijs

23 nov

Mediawijs, moi (spreek uit, mwa)?

winlegoNatuurlijk weet ik hoe een hoop mensen aan je gegevens proberen te komen en lees ik een hoop literatuur en verhalen over mediawijsheid, phising, internetoplichting etc. Sterker nog: gisteren postte ik nog een bericht over hoe je via Whatsapp opgelicht kan worden doordat je de mogelijkheid wordt gegeven om je aan te melden voor groepsgeprekken (niet doen!). Ik mag dus zeggen dat ik redelijk alert hier op ben: ik geeft nooit mijn wachtwoord online, check de afzender van e-mails en urls van banken, verzekeringen etc.

En toch hebben ze me vandaag te pakken.

Ik zit dus met zweet in mijn handen dit bericht te typen, heb met schaamrood op mijn kaken mijn collega’s van de servicedesk op de hoogte gesteld, want ik wilde o zo graag twee setjes Lego en had ze in gedachte al ingezet in allerlei programma’s van het iXperium. Ik zag de leerlingen al prachtige stop motions maken, allerlei combinaties met de Hour of Code waarin je sinds kort zelf kunt programmeren hoe de monsters in Minecraft reageren (kijk maar eens naar dit voorbeeld).

Ja, ik wilde de Minecraftlego en de Elvenset.

Juist de eenvoud van de ‘actie’ en het tijdstip deden mij de das om (en mijn eigen hebberigheid). Het was eigenlijk al tijd om naar huis te gaan. En toen dat mailtje: “Hé, dat is leuk! Nou, snel deze actie dan nog.” Dat ze vroegen om mijn adres en telefoonnummer vond ik een beetje vreemd, maar ja, het is laat op de dag (…) en ze moeten toch ergens die pakketjes naar toe sturen. Pas na de opdringerige reclame om me aan te melden voor een of andere dubieuze actie die ik niet meer uit beeld kon klikken, viel het kwartje:

E R I N   G E T R A P T

Dus wat nu? Even zoeken op internet geeft een scala aan do’s en don’ts. Eerst intern de servicedesk op de hoogte gebracht: zij kunnen checken op abonnementen die op mijn nummer worden afgesloten (is dat een reëele mogelijkheid?) Zoeken op internet gaf een aantal antwoorden: wat moet ik vooral niet gaan doen?

  • imageNiet terugbellen naar nummers die ik niet ken. Vanuit dure nummers kan men de telefoon 1 keer over laten gaan. Terugbellen kost veel geld!
  • Niet reageren op sms-jes: de eerste kwam al binnen.
  • Niet klikken op allerlei ‘aanbiedingen’ via de mail.

Thuis lag mijn dochter (12 en sinds kort haar eigen mobiel) dubbel om haar domme vader, want ja, natuurlijk heb ik dit verteld. Ook dat is mediawijs opvoeden. Gelukkig kreeg ik ook een knuffel als troost.

Meer lezen? Dat deed ik onder ander bij de Fraudehelpdeks.
Meer informatie over phising vind je onder andere op mediawijsheid.nl

12 jun

Eddy de onderwijsrobot

eddy

Vandaag hebben wij onze collega’s van Pabo De Kempel ontmoet, initiatiefnemers achter Eddy de onderwijsrobot. Eddy is een humanoide robot, een zogenaamde Nao. De meesten kennen hem onder andere van de prachtige dansjes, zoals de Gangnamstyle.

Mijn collega’s uit Helmond zagen echter de potentie voor het onderwijs en het leren voor de kinderen in het basis- en voortgezetonderwijs. Maar zij zagen ook de beperkingen: wat als de standaardfunctie gaan vervelen? Want het is moeilijk om iets nieuws te programmeren.

Daarom is er samen met een aantal early-adapters werk gemaakt van een ontwikkelplatform waarmee onderwijsactiviteiten ontwikkeld kunnen worden.

Inmiddels ontwikkelen studenten leeractiviteiten en experimenteren in de stage er mee. Er wordt echter nog geen onderzoek naar gedaan.

Onderzoek
In ons gesprek waren wij vooral op zoek naar ‘het leren’ achter de robot, kansen voor onderzoek.

Welke kinderen spreekt dit aan?
Welk leereffect het op welke kinderen?
Voor welke leeractiviteiten heeft het rendement?
Welke leeractiviteiten zijn geschikt/welke minder?

Meer lezen
http://www.eddydeonderwijsrobot.nl/
https://www.facebook.com/NAOKempel/
https://www.facebook.com/HogeschooldeKempel/

14 jul

Kleuters spelen met de Osmo

Wat doe je als je de Osmo binnen krijgt in het iXperium? Direct uitproberen natuurlijk! En het liefst met een groep kinderen. En die waren er die middag: een groep kleuters bezocht net ons iXperium en gingen aan de slag met de app Tangram.

Wat is de Osmo?

9a5ab350.tangram-presentationDe Osmo bestaat uit een ‘add-on’ voor je iPad – een spiegel en een houder – en dat zorgt ervoor dat je in combinatie met een app de iPad zo kunt inzetten dat de leerlingen met ‘echt’ materiaal aan de slag kunnen. De app Tangram geeft direct feedback door kleurveranderingen, met video’s die laten zien welke stukken bij elkaar horen en kent verschillende moeilijkheidsgraden. Zo zie je op het eenvoudigste niveau de omtrek en de kleur van de stukken en bestaat het moeilijkste niveau uit een silhouet en is er zelfs geen feedback.

Wat vonden de kleuters ervan?

Kies tangramDe groep kleuters werd meteen enthousiast van de verschillende figuren waaruit gekozen kon worden: poezen, bomen, vissen: het paste goed bij hun belevingswereld. Tijdens het bezoek was steeds een groep van 4 a 5 kleuters onder begeleiding met Tangram aan de slag. De kleuters mochten om de beurt een figuur kiezen om te leggen. Daarna kreeg ieder kind 1 vorm uit het tangramspel. In overleg werd besloten welk stuk als eerste neergelegd werd op de tafel waarna vaak verschillende kinderen mogelijkheden zagen om hun stuk aan te laten sluiten. Zodra een stuk op de goede plek ligt en op de juiste manier wordt het op de iPad ingekleurd. De kleuters die moeite hadden met de plek of de juiste hoek hadden hier houvast aan en konden – als het even duurde – zelfs onder in het scherm naar een video kijken over hoe het stuk aan te leggen. De grootste uitdaging voor de kleuters zat in het vertalen van het ontwerp in het platte vlak van de iPad naar het figuur dat ze met de tangramstukken moesten maken op tafel. Zo waren er kinderen die het lastig vonden om het stuk juist te laten aansluiten (links/rechts, onder/boven) of onder de juiste hoek. Mooi was om te zien hoe de kinderen elkaar daarbij wilden helpen. En daar lag ook een stukje meerwaarde: niet het stuk ‘afpakken’ en het voor de ander doen, maar uitleggen wat er moet gebeuren om het juist aan te leggen.

Hoe in te zetten

Maja en Nout OsmoTerugkijkend op de activiteit is er grote verschillen te zien tussen de kinderen – niet vreemd aangezien het een groep 1/2 betrof. Kleuters uit groep 2 leken prima met Tangram overweg te kunnen en werden zelfs uitgedaagd door een hoger spelniveau (silhouet met grijstinten). In de samenstelling waarin wij gewerkt hebben, zou je een ouder en jonger kind kunnen koppelen en hen samen laten overleggen over hoe aan te leggen. Daarnaast werden na verloop van tijd de ouders en de leerkracht bij het spel betrokken. Door bewust een stuk ‘verkeerd’ neer te leggen, kwam ook het gesprek op gang over hoe het stuk moest liggen. Voor het te gebruiken is het goed om naar je groep te kijken en af te wegen hoever ze in hun ontwikkeling zijn.

Website: playosmo.com