12 jun

Cargo-bot

Houd je van puzzelen en wil je je vaardiger worden in programmeren? Dan is Cargo-bot misschien wel de app voor jou.

CARGO-BOT is een spel dat je op je iPad speelt. De opdracht is vrij simpel: zorg dat de kratten in de juiste volgorde gestapeld worden. Hiervoor heb je de beschikking over een grijper, die jij mag bedienen.

In het begin lijkt dat allemaal nog vrij eenvoudig, maar al spelende krijg je steeds meer mogelijkheden om je grijper te programmeren en wordt er steeds meer een beroep gedaan op je programmeervaardigheden.Ā 

Zo’n 36 levels dagen je uit om samen met anderen na overleg je oplossing uit te proberen. Om in stappen naar de oplossing te werken en te leren dat het niet erg is om fouten te maken.

Oplossing gevonden voor een level? Vergelijk eens met anderen. Waarom kozen zij voor hun oplossing? Hoeveel stappen hadden zij nodig?

22 mrt

Een game bouwen met Construct2 – waarom?

Construct2Vandaag mag ik samen met collega’s van het iXperium en Samen deskundiger Gelderland maken een workshop ‘Games maken met Construct2‘ volgen. Gamestad verzorgt deze workshop. Zij bouwen regelmatig met kinderen games – het is immers minstens zo interessant om zelf games te maken in plaats van zelf te spelen.

Sprites

Gestart wordt met het zelf maken van een sprite – het poppetje dat in je game zal spelen. Dit biedt meteen een aantal mooie mogelijkheden: tekenen binnen het programma (paint-omgeving) of een plaatje importeren. Een derde optie is minstens zo mooi: tekenen, knutselen om een poppetje te maken, fotograferen en gebruiken in je game! Zo komen online & offline bij elkaar en creĆ«er je een omgeving die iedereen aanspreekt!

Levels

De volgende stap is om een level te bouwen door platforms in de game te maken. Wat mooi is aan deze s
levelstap dat de neiging bestaat om eerst horizontale platforms te maken, maar natuurlijk kunnen die in alle standen staan. De uitdaging wordt daardoor groter. Grote, lange, kleine platforms maken het spel interessanter. Zo kan een kort platform dat moeilijk te bereiken is een uitdaging vormen, maar biedt een lang platform daarna even rust en een beloning! Vergeet niet om elkaars levels te spelen en uit te proberen: is het niet te moeilijk, makkelijk…

Wel de goede kant op kijken šŸ™‚

Zo kun je ook je poppetje de juiste kant op laten kijken. Hiervoor moet je het keyboard aan je level toevoegen. Je ziet hem niet, maar het zet even de mindset weer in de juiste stand: alleen ‘objecten’ (lees ‘dingen’) in je spel kun je programmeren!

mirror

Hier komt het gevaar

Wat is een spel zonder gevaar? Lava, , monsters die op je af komen. Ook hiervoor bouw je sprites. In dit geval hebben we lava gemaakt. Deze moet wel geprogrammeerd worden. Dit doe je in een event sheet.

In dit geval willen we dat als het poppetje de lava aanraakt er iets gebeurd. Het is dus goed om eerst te verwoorden wat er gebeurt en wie daar bij betrokken zijn! Het mooie is dat Construct2 dit grafisch laat zien.

Action

DokterEvil

DokterEvilNatuurlijk kan een spel niet zonder een vijand. Enkele tips: blauw=goed, rood niet. Wenkbrauwen geven snel karakter aan je personage.

Klik op je vijand en kies onder behaviour ‘Sine’ om je vijand te laten bewegen. Vergeet niet om een event (gebeurtenis) toe te voegen waarbij je aangeeft wat er gebeurt als je held en deze vijand met elkaar botsen

BotsingVijand

Muziekje erbij: https://downloads.khinsider.com/

Wat leer je nu hier van?

Al bouwende komen een hoop vaardigheden aan bod. Uiteraard de 21eeuwse vaardigheden, o.a.: problemen oplossen, kritisch nadenken, creatief denken, communiceren, samenwerken, programmeren. Maar het is ook geweldig om kinderen in een team samen te laten werken in verschillende rollen. Zie het vooral ook niet als een project dat in 1 middag af moet, maar laat hen hier een langere periode aan werken. Koppel er een verhaal aan, een video om spelers in de juiste ‘mood’ te brengen, posters en ander promo-materiaal! En publiceer het spel, zodat anderen het kunnen spelen en vergeet niet mediawijsheid daaraan te koppelen.

21 apr

iXpiratiemiddag programmeren en robotica

Op 20 april waren leerkrachten uit het basisonderwijs, bovenschoolse ict-coƶrdinatoren en studenten in het iXperium in Nijmegen bij elkaar om te onderzoeken wat de waarde is van programmeren en robotica in het onderwijs.

Opening

In de opening hebben we vooral met zijn allen gefocust op het ‘waarom’ van programmeren en robotica in de context van onze taak als opleiders. We willen graag dat kinderen mee kunnen doen in de wereld van vandaag en morgen. Daarbij geloven wij in gelijke kansen voor kinderen. Hoe verschillend ze ook zijn en wat hun achtergrond ook is. In het benutten van talenten, ook digitale. En het zien van ieder kind, hoe verschillend ook! We willen ze voorbereiden op de maatschappij van morgen en mee laten doen in de samenleving van vandaag. Een samenleving die steeds meer gebruik maakt van computers, robotica, internet, mobiele technologie… Om al die redenen vinden wij het belangrijk om hen in aanraking te laten komen met programmeren en robotica. Hoe? Dat was onderdeel van deze studiedag en het gesprek dat we met zijn allen voerden. Daarbij hebben we ons laten inspireren in 2 workshops: een over robotica en een over apps om mee te leren programmeren.

Workshops

Tijdens de workshops lag het accent op het uitproberen, samen spelen en doordenken over verschillende vragen: hoe past programmeren in ieders programma? Welke waarde heeft het in het onderwijs? Wat leren kinderen er van? Wat betekent het voor mij als leerkracht? Los of geintegreerd? Zien we een lijn? Het voert te ver om alle onderdelen uit te werken. Hieronder een greep:
Robotica
In deze workshop hebben we gebruik gemaakt van Bee-Bots, Ozobots, Lego WeDo, Lego MindStorms en gekeken naar de Nao & Zora.
BeebotraceBij de Bee-Bots zijn verschillende toepassingen mogelijk: gebruik maken van de standaard meegeleverde matten waarop leerlingen van de ene naar de andere plek moeten rijden, maar bijvoorbeeld ook verdieping is mogelijk door twee Bee-Bots op de mat te zetten en deze van plek te laten wisselen. Moeilijkheid daarbij is dat ze allebei in het midden door het zelfde vak moesten rijden (een brug) en gelijk moesten starten. Door in teams te werken (per 2-tal 1 Bee-Bot) moet er onderling en tussen de teams overlegd worden. 21-eeuwser kun je het niet krijgen. Maar naast deze toepassing is de Bee-Bot ook betekenisvol in te zetten in allerlei thema’s door kinderen zelf matten te laten ontwerpen, een Bee-Bot rijdt immers 15 centimeter naar voren. Vakken zijn snel gemaakt: zo kun je een winkel inrichten, letters gebruiken, landkaarten tekenen etc. en daarop gaan rijden.
Lesbrief en werkblad Bee-Bot
MeesterRalphHet leuke van Lego WeDo is dat je al snel iets kunt bouwen met Lego dat ook gebruik maakt van sensoren, kan bewegen. Volgens de aloude Lego bouwboekjes, maar dan op de computer. Hierbij zijn vooral de vragen die je stelt tijdens het bouwen belangrijk, zo werd opgemerkt: “hoe werkt dat?” “Waarom moet je dit blokje gebruiken?” DifferentiĆ«ren tussen leerlingen is mogelijk: heeft iedereen dat stappenplan wel nodig? En na veel bouwen: het creatieve proces. Nu je weet wat kan, wat zou je dan zelf willen maken? En zo riep ieder onderdeel zijn eigen vragen op.
Programmeerapps
In ons andere lokaal werd druk geĆ«xperimenteerd met The hour of code,  Prowise & Codewise, The Foos, Ko de Kraker, Floors en Codecombat.
Codewise brengt on- en offline programmeren samen. Je programmeert elkaar met kaarten op een veld dat je zelf tekent of gebruikt de tool binnen Prowise. Bij het kaartspel spelen leerlingen zelf een robot en krijgen naast aanwijzingen als ga naar links, rechts ook opdrachten zoals zing een lied, spring in de lucht of opdrachten die ze voor elkaar maken. Het kaartspel is in combinatie met de tool een mooie mogelijkheid om de van unplugged programmeren naar online programmeren te maken.

The hour of code
The hour of code leert je spelenderwijs een aantal basisprincipes van programmeren. Dit doe je aan de hand van populaire spelfiguren – Angry Birds, Flappy Bird, Minecraft – of uit de film – Star Wars, Frozen. Er zit een duidelijke opbouw in de verschillende onderdelen. Angry Birds is aardig als instapniveau, Frozen laat je met graden werken, herhalingen (in herhalingen) om ijsfiguren te ‘programmeren’. Door als juf of meester in te loggen kun je een klas aanmaken en je leerlingen volgen. Een mooi voorbeeld uit de praktijk van het speciaal basisonderwijs is dat kinderen elkaar spontaan gaan helpen, zwakkere ook betere rekenaars en samen stappen maken. Hierdoor voelde iedereen zich op zijn eigen manier competent!

Meer weten lezen? Op zoek naar lesbrieven of instructieboekjes?

27 feb

CoderDojo in het iXperium

Ik was al langer bekend met het fenomeen CoderDojo en er zeer van gecharmeerd. Het combineert creativiteit en spelenderwijs leren van kinderen met – laat ik het breed pakken – ict-vaardigheden. Al enige tijd was ik via iXperium Nijmegen in contact met CoderDojo Nijmegen en toen zij met de vraag kwamen of er een keer een CoderDojo in het iXperium georganiseerd kon worden, hoefde ik daar niet lang over na te denken.

Afgelopcoderdojo2-300x225en woensdag zaten er daarom 16 kinderen tussen 7 en 12 jaar (de jongste was stiekem nog 6 ;-)) geconcentreerd te werken achter hun laptop. Met GameMaker van YOYO Games waren zij druk bezig om hun eerste spel te programmeren. De werkbladen stonden klaar op de webstite van CoderDojo en werden desgevraagd uitgeprint. Al gauw kwamen de eerste vragen: kan ik een eigen achtergrond maken? Ik wil springen. Hoe… En dat is het leuke: ook wij kennen het antwoord niet op  iedere vraag en gaan dan samen op zoek naar een oplossing. Na twee uur hard werken – tijd voor een pauze hadden de deelnemers niet – hadden de meesten een gacoderdojo3-300x225me gebouwd met puntentelling.

Wat viel verder op: sommige ouders deden mee, dachten mee. Anderen verbaasden zich over wat hun zoon/dochter allemaal al bleek te kunnen. Kinderen begonnen elkaar spontaan te helpen en leeftijd bleek minder uit te maken dan vooraf verwacht.

En nu? Op zoek naar studenten die de volgende CoderDojo in het iXperium willen begeleiden. Een win-win situatie: kinderen kunnen aan de slag en onze studenten werken aan programmeren/computational thinking uit de Leerlijn Leren en lesgeven met ict.

Zelf aan de slag?