02 jul

This person does not exist / ICTLesidee

Soms roept een foto allerlei vragen bij je op. Zo ben ik erg benieuwd waar deze man naar kijkt. Hij lijkt niet tevreden met wat hij ziet, zelfs wat geïrriteerd. Wat zou hij zien? Gaan doen? Wie is hij?

Het antwoord op bovenstaande vragen moet ik jullie schuldig blijven. Ik ken hem niet en sterker nog: hij bestaat niet eens. Deze man is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie op de website met de naam This Person Does Not Exist.

Wacht even, deze persoon is bedacht door een computer? Dat klopt! Sinds 2014 worden Generative Adversarial Networks (GANs) ingezet om computers afbeeldingen te laten maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Eerst wordt de computer gevoed met een groot aantal afbeeldingen van echte mensen. De AI creëert vervolgens op basis daarvan nieuwe gezichten.

ICT-Lesidee

Maak groepjes van twee of drie leerlingen. Laat hen naar de website This Person Does Not Exist gaan en net zo lang bladeren tot ze een persoon hebben gevonden die hen aanspreekt. Geef hen vervolgens onderstaande opdrachten:

  • Beschrijf jullie persoon: wie is dit? Waar komt deze persoon vandaan? Hoe oud is hij? Uit welk land komt jullie persoon? Wat is een goede naam voor jullie persoon? Wat voor werk zou hij doen…
  • Wat kun je nog meer over deze foto vertellen? Wat is de gezichtsuitdrukkingen? Waarom zou jullie persoon zo kijken? Is er iets speciaals te zien op de foto: een kledingstuk, sieraad, iets anders? Wat zie je op de achtergrond?
  • Heb je al deze vragen beantwoord met je groepje? Maak er dan een verhaal van en presenteer je persoon aan de klas. Misschien kun je erbij vertellen waarom de foto is gemaakt? Door wie? Voor wie?
  • Wil je verder? Fantaseer dan door: wat zou er gebeuren als enkele van deze personen elkaar ontmoeten? Waar zou dat zijn? In welk land, welke plek, hoe laat… Wat zouden ze gaan doen, wat zou er gebeuren?
11 jun

Beatboxen met Incredibox

Kun je je ook af en toe zo heerlijk verliezen in een lekkere beat? Met Incredibox is het kinderlijk eenvoudig om deze zelf te maken. Wedden dat je leerlingen met deze tool in no time aan de slag zijn?!

Wat is Incredibox?

Met Incredibox maak je beats in verschillende stijlen met heerlijk relaxte namen als Sunrise, The Love of Brazil. Elke stijl klinkt net even anders en heeft zijn eigen sound. En het mooie is: jij stelt je eigen sound samen. Kijk maar eens wat er inmiddels allemaal is gemaakt!

Nadat je je sound gekozen hebt, maak je je eigen beat door je zangers aan te kleden.  De kledingstukken zijn verdeeld in 4 categorieën, ieder met zijn eigen kleur en functie. Er zijn hoeden, brillen, snorkels en nog veel meer. Sleep een kledingstuk op een poppetje en je bent aan het componeren!

Benieuwd hoe een beat kan klinken met alle kledingstukken? Kies dan voor ‘AUTO’. Je eigen beat opnemen doe je met ‘REC’. Klaar? Stuur hem naar jezelf of deel de link met elkaar.

11 feb

Speel eens Lingo op je digibord, bv om voorkennis te activeren

Een digibord is op vele manieren in te zetten en aan Pabo HAN trainen we onze studenten in het gebruik van zowel Prowise als Gynzy. Voordat een student aan zijn stage begint, kent hij de basisbeginselen van het digibord al. Maar er is zoveel meer te ontdekken en de kunst is om het digibord betekenisvol (en activerend) in te zetten. Vandaar een blogje over deze tool die in Gynzy te vinden is.

Lingo in Gynzy

Hoe te gebruiken?

Natuurlijk kun je Lingo vullen als juf/meester met de woorden die op dat moment geleerd moeten worden. Om de beurt voor het bord of in groepjes  een letter raden… Maar het wordt pas echt interessant als je je leerlingen zelf woorden laat verzinnen, samen in groepjes. En dan maar spelen tegen elkaar! Denk eens aan woorden uit een bepaald thema, bij een spellingsregel… De mogelijkheden zijn eindeloos. Of wat dacht je van het inzetten van dit spel bij het activeren van de voorkennis? Bijvoorbeeld bij het thema lente of romeinen: aan welke woorden denk je? Kan een ander groepje ze raden? Wat betekenen deze woorden…