02 apr

Maak je eigen animatie of video met stopmotion

Mijn kinderen zaten altijd aan de buis gekluisterd voor Pieter Post – de altijd vrolijke postbode die ‘in zijn rooie wagen, zon of regenvlagen’ altijd de post bezorgde en daarbij de meest fantastische avonturen beleefde. De maker moet engelengeduld hebben gehad: de animatie is frame voor frame opgenomen: foto maken, poppetjes aanpassen en verzetten, foto maken en dat zo’n – wat zal het zijn? – honderdduizend keer herhalen.

Het is een prachtig voorbeeld over hoe je met stopmotion een boeiende (teken)film kunt maken. En er zijn veel meer voorbeelden: The Nightmare Before Christmass, Buurman en buurmanhet begin- en eindfilmpje van de Fabeltjeskrant of het  verhaal van MUTO getekend door een kunstenaar op een willekeurige muur.

Wist je dat je ook zelf met je leerlingen heel eenvoudig zo’n stop motion kunt maken? Kijk maar eens de lesbrief van iXperium Nijmegen. Er zijn verschillende programma’s voor. Je kunt daarbij eenvoudig knutselmateriaal inzetten: klei je eigen poppetjes of omgeving, teken een achtergrond (of gebruik het digibord of greenscreen), knip figuren of gebruik een heuse pop. Je kunt zelfs dingen doen die in het echt niet kunnen: laat je pop eens een appel opeten!

Aan de slag? Bekijk de lesbrief van iXperium Nijmegen. Lesidee gemist? Hier vind je alle lesbrieven en posts van de maand van het jonge kind.