Mediawijsheid

Over mediawijsheid

Op mediawijzer.net wordt mediawijsheid als volgt omschreven:

De verzameling competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving.

Mediawijzer.net heeft diverse experts geraadpleegd om vast te stellen welke competenties dit zijn. Het resultaat: tien mediawijsheidcompetenties in één omvattend model.

ICT-Middelen

Gesprekskaarten – voer met deze kaarten van Gewoon Mediawijzer! een gesprek over mediawijsheid, bv cyberpesten of online vriendschappen, met je leerlingen uit het SO of VSO >

Leerlijn

Gewoon Mediawijzer! – Bekijk de leerlijn voor het SO & VSO

Competenties

Gewoon Mediawijzer! – De mediawijsheidscompetenties voor het SO & VSO

Mediawijzer.net – 

Praten over Mediawijsheid

Nieuws

  • Checknu – instagramaccount van Nujunior.nl met nieuws voor jongeren.
  • Dedagvandaag.nl – dagelijks nieuws en historische feitjes om de dag mee te beginnen. Aparte pagina voor groep 3-4-5 en groep 6-7-8. Klik op een datum om de nieuwsberichten te tonen. Teksten kunnen worden voorgelezen, woorden lichten op om zo ook te werken aan taalvaardigheid.
  • Nujunior.nl – website van nu.nl met berichten gericht op de basisschoolleerling.
  • Kidsweek – website van de gelijknamige weekkrant voor de middenbouw van de basisschool. Het kopje ‘nieuws’ biedt een overzicht van het laatste nieuws. De pagina is kleurrijk opgezet en bevat nog een aantal andere elementen, zoals quizjes, moppen en games.
  • Sevendays – de site van de weekkrant voor jongeren biedt naast een overzicht van nieuws ook blogs, video’s en dossiers. Tevens is er een app voor de mobiele telefoon.
  • Nieuws in de klas – dit is een nieuwsservice speciaal voor leerkrachten. Je kunt gratis twee kranten per twee weken in je klas of op je thuisadres bezorgd krijgen. Log in en geef aan welke kranten je wanneer wilt hebben om met je leerlingen te gebruiken. Ook Kidsweek en Sevendays behoren tot het aanbod. Liever digitaal gebruiken? Dat kan ook!
  • Nieuwsbegrip – werken aan begrijpend lezen en rekenen aan de hand van het nieuws? Dat kan met nieuwsbegrip. Hoewel nieuwsbegrip op meerdere scholen wordt gebruikt, moet je hier wel een abonnement voor afsluiten.

Fakenews

Week van de mediawijsheid

In het najaar rond november wordt ieder jaar ‘De week van de mediawijsheid’ georganiseerd. In deze week zijn er tal van activiteiten om bij aan te sluiten of om als aanknopingspunt voor je les te gebruiken. Op de website die hoort bij De week van de mediawijsheid

Games over mediawijsheid

  • In de week van de mediawijsheid kun je meedoen aan het landelijke spel ‘Media Masters‘ waarbij je meerdere opdrachten moet uitvoeren, vaak online, met de hele klas. Het thema was in 2019 afgeleid van het tv-programma ‘Hunted’ waarbij onbekende Nederlanders gedurende meerdere dagen uit handen van professionele speurders moeten zien te blijven: maar hoe zit het eigenlijk met je aanwezigheid op internet?
  • Media Masters kun je nu trouwens ook het hele jaar spelen met je klas in extra missies om zo aan hun digitale vaardigheden te werken!

SO of VSO

Bronnen

MediaMasters – Deze serious game leert je klas omgaan met moderne media. De game is landelijk te spelen in de week van de mediawijsheid.

Week van de mediawijsheid – Jaarlijks wordt de Week van de Mediawijsheid georganiseerd. Het doel is om aandacht te vragen voor een kritische en bewuste omgang met media. Tijdens die week o.a. de serious game MediaMasters gespeeld.

Gewoon Mediawijzer! – Deze site biedt een leerlijn en gesprekskaarten om in het SO & VSO met je leerlingen of kinderen aan mediawijsheid te werken.