23 november 2016

Mediawijs, moi (spreek uit, mwa)?

Door petranmeertens

winlegoNatuurlijk weet ik hoe een hoop mensen aan je gegevens proberen te komen en lees ik een hoop literatuur en verhalen over mediawijsheid, phising, internetoplichting etc. Sterker nog: gisteren postte ik nog een bericht over hoe je via Whatsapp opgelicht kan worden doordat je de mogelijkheid wordt gegeven om je aan te melden voor groepsgeprekken (niet doen!). Ik mag dus zeggen dat ik redelijk alert hier op ben: ik geeft nooit mijn wachtwoord online, check de afzender van e-mails en urls van banken, verzekeringen etc.

En toch hebben ze me vandaag te pakken.

Ik zit dus met zweet in mijn handen dit bericht te typen, heb met schaamrood op mijn kaken mijn collega’s van de servicedesk op de hoogte gesteld, want ik wilde o zo graag twee setjes Lego en had ze in gedachte al ingezet in allerlei programma’s van het iXperium. Ik zag de leerlingen al prachtige stop motions maken, allerlei combinaties met de Hour of Code waarin je sinds kort zelf kunt programmeren hoe de monsters in Minecraft reageren (kijk maar eens naar dit voorbeeld).

Ja, ik wilde de Minecraftlego en de Elvenset.

Juist de eenvoud van de ‘actie’ en het tijdstip deden mij de das om (en mijn eigen hebberigheid). Het was eigenlijk al tijd om naar huis te gaan. En toen dat mailtje: “Hé, dat is leuk! Nou, snel deze actie dan nog.” Dat ze vroegen om mijn adres en telefoonnummer vond ik een beetje vreemd, maar ja, het is laat op de dag (…) en ze moeten toch ergens die pakketjes naar toe sturen. Pas na de opdringerige reclame om me aan te melden voor een of andere dubieuze actie die ik niet meer uit beeld kon klikken, viel het kwartje:

E R I N   G E T R A P T

Dus wat nu? Even zoeken op internet geeft een scala aan do’s en don’ts. Eerst intern de servicedesk op de hoogte gebracht: zij kunnen checken op abonnementen die op mijn nummer worden afgesloten (is dat een reëele mogelijkheid?) Zoeken op internet gaf een aantal antwoorden: wat moet ik vooral niet gaan doen?

  • imageNiet terugbellen naar nummers die ik niet ken. Vanuit dure nummers kan men de telefoon 1 keer over laten gaan. Terugbellen kost veel geld!
  • Niet reageren op sms-jes: de eerste kwam al binnen.
  • Niet klikken op allerlei ‘aanbiedingen’ via de mail.

Thuis lag mijn dochter (12 en sinds kort haar eigen mobiel) dubbel om haar domme vader, want ja, natuurlijk heb ik dit verteld. Ook dat is mediawijs opvoeden. Gelukkig kreeg ik ook een knuffel als troost.

Meer lezen? Dat deed ik onder ander bij de Fraudehelpdeks.
Meer informatie over phising vind je onder andere op mediawijsheid.nl