Wat is Scratch?

Meer lezen over Scratch!

Scratch is een programmeertaal waarmee je je eigen interactieve animaties, spelletjes, muziek, presentaties en nog veel meer kunt maken. Alles wat je maakt kun je online delen en je kunt bestaande projecten gebruiken om zelf verder mee te werken.

Daarnaast gebruiken steeds meer ICT-middelen Scratch. Zo kun je er diverse (educatieve) robots mee besturen, LEGO MindStorms en nog veel meer.

Je programmeert in Scratch door blokken aan elkaar te koppelen en zo een programma te maken.

Scratch is een project van de Lifelong Kindergarten Group van het MIT Media Lab en wordt gratis verspreid.

Bronnen

Startpagina Scratch

Dit is de officiele pagina van Scratch. Hier maak je een account aan om je projecten te maken en op te slaan, ontdek je nieuwe projecten en meer.

Scratch wiki

Op de pagina's van Dutch Scratch-Wiki vind je uitleg over wat Scratch is, hoe je met Scratch kunt programmeren en links naar Nederlandstalige voorbeelden.

Nederlandstalig hoekje Scratch-studio

In de Nederlandstalige studio voor Scratchprojecten vind je meer dan 1000 voorbeelden over wat je met Scratch kunt doen. Enkele daarvan zijn hieronder te zien. Gebruik de plek voor inspiratie of om je mooiste werk te delen.

Lesideeen

Scratchkaarten

Met behulp van deze Scratchkaarten kun je eenvoudig een aantal basisvaardigheden opdoen om te gaan werken met Scratch.

Leer programmeren met Scratch | SkillDojo

SkillDojo is begonnen als een particulier initiatief van onderwijsprofessionals en ouders om kinderen de vaardigheden voor de toekomst bij te brengen. Inmiddels worden zij o.a. door het SIDN-fonds ondersteund. Zij maken o.a. in samenwerking met FutureNL Digidoenders en vanaf april 2020 hebben zij elke week een nieuw project toegevoegd aan hun pagina om te leren programmeren met Scratch. Met uitlegvideo voor bv. het maken van een interactieve kaart of het maken van een 'spooky' spel.

Scratchlessen voor het primair onderwijs | iXperium Nijmegen

iXperium Nijmegen heeft een aantal opdrachten gemaakt waarmee de leerlingen van de aangesloten besturen uit het primair onderwijs leren programmeren met Scratch. Je vindt de lessen op iXperiumplus.

TU Delft | Bouw games met Scratch [MOOC]

In de cursus Scratch voor kinderen (8+) voor kinderen vanaf 8+ legt Felienne - onderzoeker en docent aan de TU Delft - je uit hoe je programmeert in Scratch. Wat ga je in de cursus doen?
- Aan de hand van video's leer je de basis voor het programmeren van verschillende spellen
- Via een link naar Scratch werk je aan je eigen spelletjes
- Je maakt elke keer een quiz om te kijken of je alles goed begrepen hebt
- Je deelt je project met anderen

Bij deze cursus hoort ook een digitaal boek waar ook de verschillende projecten in staan


Op mijn weblog plaats ik regelmatig berichten over het werken met Scratch.
Bekijk alle post over Scratch op mijn weblog of ga naar de Padlet ICT-Lesidee

Voorbeelden