2 juli 2019

This person does not exist / ICTLesidee

Door petranmeertens

Soms roept een foto allerlei vragen bij je op. Zo ben ik erg benieuwd waar deze man naar kijkt. Hij lijkt niet tevreden met wat hij ziet, zelfs wat geïrriteerd. Wat zou hij zien? Gaan doen? Wie is hij?

Het antwoord op bovenstaande vragen moet ik jullie schuldig blijven. Ik ken hem niet en sterker nog: hij bestaat niet eens. Deze man is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie op de website met de naam This Person Does Not Exist.

Wacht even, deze persoon is bedacht door een computer? Dat klopt! Sinds 2014 worden Generative Adversarial Networks (GANs) ingezet om computers afbeeldingen te laten maken die niet van echt te onderscheiden zijn. Eerst wordt de computer gevoed met een groot aantal afbeeldingen van echte mensen. De AI creëert vervolgens op basis daarvan nieuwe gezichten.

ICT-Lesidee

Maak groepjes van twee of drie leerlingen. Laat hen naar de website This Person Does Not Exist gaan en net zo lang bladeren tot ze een persoon hebben gevonden die hen aanspreekt. Geef hen vervolgens onderstaande opdrachten:

  • Beschrijf jullie persoon: wie is dit? Waar komt deze persoon vandaan? Hoe oud is hij? Uit welk land komt jullie persoon? Wat is een goede naam voor jullie persoon? Wat voor werk zou hij doen…
  • Wat kun je nog meer over deze foto vertellen? Wat is de gezichtsuitdrukkingen? Waarom zou jullie persoon zo kijken? Is er iets speciaals te zien op de foto: een kledingstuk, sieraad, iets anders? Wat zie je op de achtergrond?
  • Heb je al deze vragen beantwoord met je groepje? Maak er dan een verhaal van en presenteer je persoon aan de klas. Misschien kun je erbij vertellen waarom de foto is gemaakt? Door wie? Voor wie?
  • Wil je verder? Fantaseer dan door: wat zou er gebeuren als enkele van deze personen elkaar ontmoeten? Waar zou dat zijn? In welk land, welke plek, hoe laat… Wat zouden ze gaan doen, wat zou er gebeuren?